





UNIVERSIDAD DE MURCIA

REGIÓN DE MURCIA CONSEJERÍA DE EDUCACIÓN Y CULTURA UNIVERSIDAD POLITÉCNICA DE CARTAGENA

PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PARA ALUMNOS DE BACHILLERATO LOGSE (PLAN 2002)

Septiembre 2007

INGLÉS. CÓDIGO 54

Fernando Alonso

Fernando Alonso was born in Oviedo in 1981. Alonso's father built him a kart when he was only two years old but it was not until he was 13 that he was able to do any serious (1) racing. He won the Spanish cadet national kart title in 1994. Two years later he won the World Junior Karting title and he continued in karts until 1999 when he moved into car racing in the Nissan Open series in Spain.

Good results saw him step up (2) to Formula 3000 that same year, when he also abandoned his studies in Oviedo to dedicate himself full time to his career in sport. After an impressive (3) first season, Alonso took the decision to become the Renault test driver in 2002, which allowed (4) him to learn and get experience in a big team. In a single year he became team driver and in 2003, his second season in Formula One, he began to make history, winning the Hungarian Grand Prix and finishing sixth in the world rankings.

Life was rather more difficult in 2004 but in 2005 he won the World Championship, becoming the youngest ever Formula One title winner. Within a couple of months, however, it was announced (5) that he would be moving to McLaren in 2007. Despite this Alonso stayed at Renault in 2006 and won the world title for a second time.

PREGUNTAS (NO RESPONDAN EN ESTA HOJA)

READ THE TEXT AND ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS. BE CAREFUL TO FOLLOW THE INSTRUCTION FOR EACH QUESTION

1. Link each of the words or expressions listed below with one word or expression in the column (as numbered in the text) [1 mark]. Please <u>copy the correct pair of words</u> on your answer sheet, e.g. `*serious* and ...'

make known

significant

advance (here)

powerful permit

serious (1) and ... *step up* (2) and ... *impressive* (3) and ... *allow* (4) and ... *announce* (5) and ...

2. Reading comprehension

2.1. Choose the best option [0.75 marks]. Please <u>copy the complete correct option</u> on your answer sheet.

- Alonso started to take part in car racing when he was sixteen
- Alonso became a racing driver after he had participated in serious kart racing for five years
- Alonso had his first experience as a Formula One driver when he was eighteen

- Alonso left school at the age of seventeen to dedicate himself to his career in sport

2.2. Choose the best option [0.75 marks]. Please <u>copy the complete correct option</u> on your answer sheet.

- Alonso has been Renault's leading driver from the beginning of his career

- Alonso became Renault's leading driver after he won the Hungarian Grand Prix
- Alonso became Renault's leading driver after he had several years of experience as test driver
- Alonso became Renault's leading driver immediately, after a season as test driver

3. Complete the sentences using information from the text [2 marks]. It is important that <u>phrases</u> from the text are not reproduced literally, unless this is unavoidable.

- a) The national kart title ...
- b) If Alonso had not ...
- c) In 2007, McLaren ...
- d) The second ...

4. Complete with one or more adequate words [1.5 marks]. <u>Do not copy the complete text on your</u> sheet, only the letter – (a), (b), (c), (d), (e), (f) – followed by the word or words that you find suitable for the gap. It is important that <u>phrases from the text are not reproduced literally</u>.

Alonsomania is the fan phenomenon around the Spanish Formula One driver Fernando Alonso. On September 25, 2005, a huge party (a) in Fernando Alonso's home town of Oviedo when the Spanish driver (b) the country's first Formula One (c) Champion and the youngest in sport's history. Over 50,000 (d) got together at Oviedo's Plaza de America, chanting "Fernando, Fernando" to celebrate their hero's (e). A group of fans held up a huge banner reading "Fernando – Thanks for making our dreams (f) true".

5. From the information in the text, which are the main hits in Fernando Alonso's career as car racing driver? (25-50 words) [2 marks] You are expected to draw information from the text, but please <u>use your own words</u>.

6. Some people think that car racing is a boring sport. What do you think? Do you like car racing? Why? Why not? (25-50 words) [2 marks]. Express your own ideas by <u>using your own words</u>.